De basis duikopleidingen van IAHD zijn ontwikkeld voor de man of vrouw met een beperking die nog geen ervaring heeft met deze onderwaterwereld. Elke opleiding is speciaal aangepast aan het basis kennisniveau en lichamelijke mogelijkheden van deze cursist.

In diverse theoretische modulen wordt onder andere verteld hoe je duikapparatuur functioneert en hoe je lichaam zich aanpast aan de onderwater omgeving. Door eventueel gebruik te maken van het zogenaamde D-Learning systeem kan je de theoretische kennis op elk moment van de dag of nacht bestuderen, 7 dagen in de week en 24 uur per dag. Doordat je ook direct contact hebt met je persoonlijke IAHD instructeur, kan je direct je vragen stellen en hoef je dus niet te wachten totdat je naar de duikschool moet voor een theorieles.

Tijdens de praktische vaardigheden ga je, samen met je IAHD instructeur, in het water leren hoe je om moet gaan met de duikapparatuur, hoe je problemen kan voorkomen en ervaar je de vrijheid van het gewichtsloos zijn en genieten van die adembenemende onderwaterwereld.

Voor de IAHD basisopleidingen geldt het zogenaamde 'partner niveau' systeem. Tijdens de opleiding wordt bepaald wat de cursist precies zelfstandig kan doen en wat niet. Aan de hand daarvan wordt bepaald hoeveel duikers en met welk niveau de duiker met een beperking als begeleiding dient te hebben. Door dit systeem is het voor bijna elke duiker met een beperking mogelijk om zijn of haar internationale duikbrevet te halen en veilig te duiken.

Dive & Training centres: